Asset 4@2x

Marosvásárhelyiek VII. Világtalálkozója

Háromnapos világtalálkozóra várjuk a marosvásárhelyieket!

Idén hetedik alkalommal szervezzük meg a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját, és ennek ünnepére háromnaposra bővül az eseményünk.  Ebben az évben is június utolsó hétvégéjén, 28-29-30-án kapnak helyet a marosvásárhelyiséghez kapcsolódó események, amelyek hasonlóan az elmúlt évekhez, a Kultúrpalotában kapnak helyet. Eszmeiségét és céljait megtartva ugyan, de megújult programokkal várjuk a találkozni vágyókat.

Egy kis ízelítő a Marosvásárhelyiek VI. Világtalálkozójáról!

A Kultúrpalota titkos szegletei, barokk séta és várkutatás

A pénteki programsorozatunk délelőtti részében a Maros Megyei Múzeummal együttműködve szervezünk tematikus VÁROSNÉZŐ TÚRÁKAT. Sor kerül a Kultúrpalota és az közigazgatási palota óratornyának meglátogatására, ám olyan részeit tekinthetik meg a patinás épületeknek, amelyek nem nyitottak a nagyközönség számára. Lesz barokk séta Győrfi Zalán régész vezetésével, illetve a középkori várat is bemutatja Soós Zoltán történész. A túrák 10, 11, illetve 12 órakor kezdődnek.

 

Délután 18 órától a TUCAT VÁSÁRHELYI FOTÓKIÁLLÍTÁS-MEGNYITÓ harmadik részére kerül sor a Kultúrpalota előcsarnokában. A hagyományt folytatva – a meglévő 24 mellett – újabb 12 ismerős arc köszön vissza a fényképeken, akik hasonlóan az elmúlt évekhez, megosztják, mit jelent nekik Marosvásárhely. Olyan személyek ők, akik sok éve teszik a dolgukat, de nem biztos, hogy rivaldafénybe kerültek eddig, és akik példák lehetnek a fiatalok számára. A megnyitót követően kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre bátorítjuk a jelenlévőket, hiszen 19 órakor a Nagyteremben a MAROS MŰVÉSZEGYÜTTES A KICSI SVEJK HÁBORÚJA nagysikerű táncszínházi előadásra várjuk önöket.kicsisvejk

Marosvásárhelyi sikersztorik

A Marosvásárhelyiek VII. Világtalálkozójának szombat délelőtti programjaként – a tavalyi kezdeményezést folytatva – olyan kerekasztal-beszélgetést követhetnek figyelemmel, ahol Marosvásárhelyről elszármazott, itt élő, vagy korábban elköltözött, majd visszatérő személyek elmesélik történetüket, szakmájuk, hivatásuk mérföldköveit. A rendezvény előadói megkérdőjelezhetetlen sikereket értek el saját pászmájukban, illetőleg eddigi életútjuk tanulságos, megosztásra érdemes. Ők arról is mesélnek majd, mit jelent számukra a vásárhelyi származás, miben határozza ez meg a bejárt útjukat, illetve mi az, ami az elköltözésre, itthon maradásra vagy éppen visszatérésre ösztönözte őket, valamint mely tapasztalataikat állítanák a vásárhelyi közösség szolgálatába. A kerekasztal-beszélgetés egyfajta tapasztalatcsere, ötletműhely, de mindemellett olyan informális esemény, ahol a vásárhelyiség és a városhoz kapcsolódó élmények és értékek jelentenék a közös pontot.  Ezek által nem csak inspirálni, kezdeményezőkészségre ösztönözni szeretnénk a hallgatókat, hanem a kialakított kapcsolatok által a világban egy úgynevezett „marosvásárhelyiek hálózatát” kívánjuk megalapozni, illetve a jövőben fenntartani és bővíteni. Meghívottaink között lesz koncertmester, aki fellépett Európa legjelentősebb koncerttermeiben, gyógyszergyár-igazgató, színművész, balett-táncos, sikeres vállalkozó, tánccsoport művészeti igazgatója, de olyan vendégünk is lesz, aki szenvedélyesen gyűjti és közzé teszi az Erdélyben készült régi fotókat.

Biztonságpolitikai előadás és kamarazenekar

Szombaton 18 órától dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, történész tart ELŐADÁST AZ EURÓPAI BIZTONSÁGRÓL, kelet-közép-európai fókusszal, és a közönség soraiból érkező kérdésekre is válaszol.

 

Ezt követi 19 órától a PÉCSI HARMÓNIA KAMARAZENEKAR, amely először látogat városunkba, és nagyszabású szimfonikus koncertet tart a Kultúrpalota nagytermében.

Ima a vásárhelyiekért és búcsúreggeli

A világtalálkozó méltó lezárásaként vasárnap 10 órától a Bolyai téri unitárius templomban tart Nagy László tiszteletes úr istentiszteletet, amit a templom kertjében BÚCSÚREGGELI követ.

Előadók

Gergely László

koncertmester

Dr. Tálas Péter

biztonságpolitikai szakértő, történész

Szabó Ágota

orvos, gyermekpszichiáter, balerina

Szőcs Boróka

egyetemista, tanuló

Harmónia Kamarazenekar

Szőcs Edgár

fotós, közgazdász

Szélyes Ferenc

színművész

unknown-01-01-01-01

Részletes programmal hamarosan jelentkezünk.

A rendezvény minden programjára díjmentes a belépés.

Találkozzunk idén is!